Mediji

Rezultati pretraživanja

Senada Olević, direktorica UNIQA osiguranja učestvovala na panel diskusiji druge FinConf konferencije


Održana druga međunarodna konferencija FinConf 2016

U Sarajevu je u organizaciji Poslovnog glasnika održana druga po redu međunarodna konferencija „FinConf“, posvećena inovacijama u finansijskom sektoru. Riječ je o konferencijskoj platformi i projektu koji je pokrenut radi stvaranja prostora za otvoren razgovor i razmjenu iskustava o evropskim finansijskim problemima i finansijskim tržištima.

U dva dana koliko je trajala konferencija prisutni su kroz sedam panel diskusija imali priliku čuti mišljenja i razmjeniti iskustva sa ekspertima iz svijeta finansija i menadžerima iz bankarskog i sektora osiguranja u Bosni i Hercegovini.

Na panel diskusiji „Insurance in Capital Projects– Insurance as a Capital Project“  učestvovala je i CEO UNIQA osiguranja, gđa. Senada Olević. Osim gđe. Olević, na panelu koju je moderirao Dr.Sc. Željko Šain učestvovali su i izvršni direktor za finansije Bosna reosiguranja, gdin. Hasan Delić, direktor prodaje Merkur osiguranja, gdin. Enes Sadović, te predstavnik Agencije za nadzor osiguranja u FBiH, gdin. Edin Taso.

Nakon dvosatnog izlaganja i razmjene iskustava učesnika i prisutnih, zaključak prve panel diskusije ove tematike je da iako je tržište Bosne i Hercegovine zasićeno, itekako ima prostora za razvoj posebno u segmentu životnih osiguranja koja, iako su u odnosu na prethodne godine zabilježila rast, u ukupnoj premiji u 2015. godini bilježe učešće od 21%. Za ekonomski razvoj zemlje, potrebno je dodatno naglasiti ulogu osiguravajućih društava kao institucionalnih investitora i povećati investiciona ulaganja koje su u 2015. godini, od raspoloživih 883,4 miliona iznosila 125,8 miliona, odnosno 14%.