Mediji

UNIQA grupa potvrdila rejting "A-" sa stabilnim izgledima


Međunarodna rejting agencija Standard & Poor’s (S&P) 18. decembra 2020. ponovo je osiguravajućoj grupaciji UNIQA potvrdila rejting "A-" sa stabilnim izgledima.

Pozitivni faktori u odluci S&P naročito su uključivali snažnu tržišnu poziciju kompanije u Austriji, Centralno-istočnoj Evropi i Rusiji, njenu vodeću ulogu u zdravstvenom osiguranju u Austriji i "odličnu" adekvatnost kapitala prema kapitalnom modelu S&P Global Ratings.

S&P nastavlja da ocenjuje UNIQA profil poslovnog rizika kao jak, ističući njenu snažnu poziciju u Austriji i dobru poziciju u Centralno-istočnoj Evropi koja se dodatno poboljšala nakon akvizicije kompanija AXA u regionu. Pored toga, S&P pretpostavlja da će UNIQA uspješno nastaviti da raste u narednih nekoliko godina s obzirom na svoju snažnu konkurentsku poziciju, dobro uspostavljen prodajni kapacitet i diverzifikovan poslovni portfolio – uprkos izazovnim uslovima zbog pandemije korona virusa i oslabljenoj privredi.

Štaviše, S&P nastavlja da ocjenjuje profil finansijskog rizika UNIQA grupe kao jak. Rejting agencija ovdje naglašava solidnu adekvatnost kapitala UNIQA grupe. On ostaje na izvanrednom "AAA" nivou u S&P kapitalnom modelu, čak i nakon akvizicije kompanije AXA. Shodno tome, profil rizika UNIQA grupe se kreće od uravnoteženog, raznolikog i stabilnog investicionog portfolija do konzervativne strategije reosiguranja. Po mišljenju S&P, UNIQA slijedi konzervativnu investicionu strategiju, koja se ogleda u činjenici da UNIQA investicije u prosjeku imaju kreditni rejting "A".

S&P ocjenjuje likvidnost UNIQA grupe kao izuzetnu i shodno tome očekuje da će Grupa biti u stanju da izdrži bilo kakav ozbiljan pritisak likvidnosti.