Mediji

UNIQA Grupa preuzela Basler osiguranja u Hrvatskoj i Srbiji


Potpisan ugovor o preuzimanju  „Basler“ kompanija u Hrvatskoj i Srbiji

Osiguravajuća grupacija UNIQA 21. oktobra 2013. godine potpisala je ugovor o preuzimanju hrvatskih i srbijanskih osiguravajućih kompanija švajcarske Baloise grupe. Ova akvizicija je trenutno predmet odobrenja nadležnih regulatornih organa i antimonopolskih komisija u obje zemlje, a očekuje se da će biti u potpunosti završena u prvom kvartalu 2014. godine. Visina transakcije za obje kompanije iznosi 75 miliona eura.

Volfgang Kindl, član Upravnog odbora osiguravajuće grupacija UNIQA i CEO UNIQA International-a je ovim povodom izjavio: “Ovo je zaista izvrsna prilika za UNIQA-u da poboljša tržišne pozicije u Hrvatskoj i Srbiji, kao i u cijeloj Jugoistočnoj Evropi. Vjerujemo da postoji veliki potencijal za budući rast u regionu. Ova akvizicija u potpunosti podržava naš strateški program UNIQA 2.0, i u skladu je sa poslovnim modelom profitabilnog, dugoročnog rasta na našim ključnim tržištima“.

Kompanija koju je prethodno „Basler“ preuzeo na hrvatskom tržištu osnovana je 1991. godine. U Hrvatskoj „Basler“ ima oko 470 zaposlenih, 148.000 klijenata, a u 2012. godini ostvario je premiju od 53,7 miliona eura i sa tržišnim učešćem od 4,5 odsto, zauzeo šesto mjesto na hrvatskom tržištu osiguranja na kraju 2012. godine. Zajedno sa lokalnim „Baslerom“, UNIQA bi povećala tržišno učešće na 7 odsto i zauzela četvrtu poziciju na tržištu u Hrvatskoj.

„Basler“ je u Srbiji započeo poslovanje 2007. godine. Osiguravajuća kompanija ima oko 110 zaposlenih, 35.000 klijenata, a u 2012. godini ostvarila je premiju od 3,7 miliona eura. Sa tržišnim učešćem od 0,7 odsto, kompanija je zauzimala 13. mjesto na srbijanskom tržištu osiguranja na kraju 2012. godine. Zajedno sa lokalnim „Baslerom“ UNIQA bi povećala tržišno učešće na 8 odsto u Srbiji.

UNIQA Grupacija

UNIQA osiguravajuća grupacija je jedna od vodećih grupa na svojim ključnim tržištima u Austriji i Centralnoj i Istočnoj Evropi. Oko 22.000 zaposlenih i saradnika opslužuje devet miliona klijenata na 19 tržišta. UNIQA i Raiffeisen osiguranje, kao dva snažna brenda predstavljaju odličnu bazu za dalji rast. Pored Austrije, UNIQA posluje na 15 tržišta u Centralnoj i Istočnoj Evropi: Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Kosovu, Hrvatskoj, Makedoniji, Crnoj Gori, Poljskoj, Rumuniji, Rusiji, Srbiji, Slovačkoj, Češkoj, Ukrajini i Mađarskoj. Osiguravajuće kompanije u Švajcarskoj, Italiji i Lihtenštajnu su također članice UNIQA osiguravajuće grupacije.